Az alma nemcsak az őszi időszak egyetemes jelképe, de a konyha egyik legsokoldalúbb alapanyaga is. A legkülönfélébb ételekben – előételtől a desszertig – megállja a helyét, és minden fogásba képes egy kis őszi varázslatot csempészni. Íme, öt könnyen elkészíthető és garantáltan megunhatatlan almás fogás a hideg hónapokra – vagy azokon túl!
1. Almás pite – Egy világszerte kedvelt klasszikus
Ahogy az Almavirág étlapjáról, úgy erről a listáról sem hiányozhat a világszerte közkedvelt desszert, az almás pite. Bár legtöbben az amerikai desszertkultúrához kötik, hasonló sütemények már a 14. századi Angliában is készültek. A tökéletes almás pite titka a ropogós tészta és az édes-savanykás, fűszeres almatöltelék – egy kis fahéjjal, szerecsendióval és citromhéjjal bolondítva. Elkészítése csupán egy óra, de ha mégsem szeretnél vele otthon bajlódni, kóstold meg a mi verziónkat!
2. Sült alma – Egyszerű, mégis különleges skandi fogás
A sült alma a skandináv konyha egyik különleges étele, és nem véletlenül szeretik annyira. Nagyon egyszerűen elkészíthető: az almát megtöltjük dióval, mézzel és mazsolával, majd aranybarnára sütjük. A melegséget sugárzó sült alma desszertként és köretként egyaránt tökéletes, különösen kacsa vagy pulyka mellé. Sőt, egy régi északi hiedelem szerint különleges gyógyító erővel bír, és megvédi az embereket a hideg hónapok betegségeitől.
3. Almás-sütőtökös krémleves – A tökéletes páros receptje
A sütőtök és az alma párosítása verhetetlen, különösen egy krémlevesben, ahol az édeskés és enyhén fűszeres ízek lágyan összeolvadnak. Az elkészítéshez kockázzunk fel kb. 500 g sütőtököt és két almát. Egy lábasban pirítsunk meg egy kisebb hagymát kevés vajon vagy olajon, majd adjuk hozzá a sütőtököt és az almát. Öntsük fel kb. 1 liter zöldségleves alaplével, és főzzük közepes lángon, amíg a sütőtök és az alma megpuhul (nagyjából 15-20 perc). Amikor minden összetevő puha, botmixerrel pürésítsük a levest selymes állagúra, majd adjunk hozzá egy kevés tejszínt a lágyabb textúráért
4. Almás coleslaw – Nagy amerikai kedvenc kis csavarral
A coleslaw káposztasaláta az amerikai grillpartik és barbecue-k nélkülözhetetlen körete. Ropogós káposztából és sárgarépából készül, enyhén édes, majonézes öntettel. Almával megbolondítva a gyümölcs természetes édessége remek kontrasztot alkot a káposztával, enyhén savas íze pedig kiegyensúlyozza a majonézes öntet gazdagságát, még harmonikusabbá téve az ételt. Az almás coleslaw bármilyen húsételhez illik a csirkeszárnytól a hamburgerig, de akár magában, egy szelet pirítóson vagy szendvicsbe töltve is isteni.
5. Almás tarte tatin – Fordított édesség egyenesen Franciaországból
A tarte tatin egy francia klasszikus, amelyet karamelizált almával és vajas tésztával készítenek – és fordítva sütnek meg! A legenda szerint a desszertet a Tatin nővéreknek, Caroline-nak and Stéphanie-nak köszönhetjük, akik az 1880-as években egy fogadót vezettek Párizstól délre, Lamotte-Beuvronban. Egy elfuserált almás pitét próbáltak menteni azzal, hogy az almát alulra helyezték, a tésztát pedig a tetejére. Az eredmény meglepően finom lett: a tészta kívül ropogós, belül omlós maradt, az édes, karamellás alma pedig tökéletes társa az egyszerű tésztának.