Benned mi maradt meg legjobban az utolsó esküvőről, amin vendégként vettél részt? Ha az esküvői menü, akkor te is abba a 75 százalékba tartozol, akiknek egy felmérés szerint a felszolgált ételek ugranak be először. Az ételsor összeállítása az esküvőszervezés egyik legizgalmasabb része, hiszen az ételek minősége és választéka nemcsak az esküvő hangulatát emelheti, hanem a pár személyes stílusát is belecsempészi az eseménybe. Ha azt szeretnéd, hogy a vendégeid is boldogan emlékezzenek vissza a nagy napodra, néhány kulcsfontosságú szempontot érdemes szem előtt tartani. Hogy melyek ezek, arról Séra-Szabó Verát, az éttermünk vezető-tulajdonosát kérdeztük.
1. Válassz olyan helyszínt, amely saját konyhával rendelkezik
Amikor esküvői helyszínt keresel, ne felejtsd el megkérdezni, hol készülnek az ételek. Ha a válasz az, hogy frissen, saját konyhán, az hatalmas piros pontot jelent. Ennek oka, hogy a helyben készült fogások minősége mindig messze felülmúlja az előre elkészített vagy hosszú ideig melegen tartott ételekét. Arról nem is beszélve, hogy a profi konyhával rendelkező helyszínek gyakran rugalmasabbak az egyéni igények kielégítésében is, mint például a vegetáriánus vagy vegán opciók.
A kóstolást se hagyd ki! Így biztos lehetsz benne, hogy a vendégek elé kerülő ételek minősége minden elvárásodnak megfelel majd. „Az Almavirágban minden esküvői nyílt napon lehetőségük van a vendégeknek végigkóstolni a fogásainkat. Ugyanezek az ételek megtalálhatók egyébként az étlapunkon is, ami sokszor plusz pontot jelent, mert tudják, hogy ugyanazok a szakácsok ugyanolyan minőségben készítik el őket, mint amikor mondjuk vasárnapi ebédre jönnek hozzánk” – mondja Vera.
2. Előre kérdezz rá a vendégeid speciális étkezési igényeire
„Néhány éve maximum egy-két olyan vendég akadt, aki jelezte, hogy ételallergiája van, vagy speciális étrendet követ. Ez a szám ma már inkább 10-15” – magyarázza Vera. A legjobb, ha válaszkártyán kérsz visszajelzést a vendégeidtől, van-e bármilyen érzékenységük vagy preferenciájuk az ételek kapcsán. Az is jó megoldás lehet, ha a meghívó mellé vagy az esküvői weboldalon feltünteted a menüt, így előre tudnak tájékozódni és jelezhetik, ha egyedi igényük lenne.
Ezzel elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket és a vendégek is nyugodtabbak lesznek, hogy találnak számukra megfelelő ételt az esküvőn.
„Az Almavirág menüjét úgy állítottuk össze, hogy a glutén- és a laktózérzékenyek szinte bármit választhatnak róla, a vegán és vegetáriánus vendégekre azonban jobban fel kell készülni. Biztosítanunk kell, hogy legyen a konyhán olyan tészta, tejtermék és egyéb összetevők, amiket ők is fogyaszthatnak.” A különleges diéták figyelembevétele azonban nemcsak a vendégek egészségét védi – gesztusként is értékelik majd, hogy gondoltál rájuk.
3. Modern vagy hagyományos ízvilág? Találd meg az egyensúlyt
Vera sok olyan esküvőt szervezett már, ahol a pár és a barátaik a fővárosból, a násznép nagyobb része viszont Debrecen környékéről érkezik. Az utóbbi tábor jellemzően a hagyományos ízeket keresi, a fiatalabb generáció pedig a nagyobb választékot. A kettő között azonban nem feltétlenül muszáj választani. „A húslevest, a töltött káposztát és a pörköltet tálon szolgáljuk fel az asztalokra, a sülteket viszont egyre gyakrabban svédasztalon tálaljuk. Ez nagyban kitágítja a menütervezési lehetőségeinket, mert több halas, csirkés és zöldséges fogást tudunk belevinni.”
És persze van egy fogás, amit mindenki ugyanúgy értékel: a fogadó ételt. Különösen azok, akik messziről érkeznek az eseményre. Ez lehet bármilyen evőeszköz nélkül fogyasztható falatka, például padlizsánkrém vagy kacsamelles saláta.
4. Ne hagyd ki a helyi specialitásokat és a szezonális alapanyagokat
Derecskei lagzi nincs birkapörkölt és debreceni töltött káposzta nélkül, szögezi le Vera, és ez nem véletlen. A helyi ízek és specialitások egyszerre nyújtanak autentikus élményt és teszik egyedivé az esküvői menüt. Ha például van egy családi recept vagy helyi étel, ami különleges jelentőséggel bír számotokra, a nagy napotokba illesztve neked és a vendégeknek is maradandó élményt nyújthat.
Vera szerint az ízek mellett az alapanyagokból is a legjobb, ha helyit választasz. A szezonális termések és termények használata nemcsak környezetbarát és költséghatékony, hanem az ételek frissességét és ízletességét is garantálja. Ez nemcsak az ételek minőségén, hanem az ízélményen is megmutatkozik. A másik előnye, hogy a választásoddal a helyi termelőket, gazdaságot és közösséget támogatod.