A Hajdúságot, ahogy sok más tájat, az ízein keresztül a legjobb megismerni – és felidézni is, amikor már hazaértél. Ha Derecskén vagy Debrecen környékén jársz, jó hírünk van: elég az Almavirágig jönnöd, hogy hazavihesd a helyi zamatokat. Négy ötletet gyűjtöttünk nektek a Helyi Ízek Boltjából, amelyek egyszerre nyújtanak feledhetetlen kulináris élményt az otthoniaknak, támogatják a helyi gazdákat, és csempésznek egy kis Derecskét a mindennapokba.
1. Gazduram aszalt almaszirom
Természetes, hagyományos, magyar – ezzel a három szóval jellemezhető leginkább a hajdúszoboszlói családi vállalkozás termékpalettája, amelyet a „természetből átemelt egészség” igénye hívott életre. A Gazduram hidegen sajtolt olajai, saját malmában őrölt és szitált teljes kiőrlésű lisztjei, tartósítószertől és adalékanyagoktól mentes prémium lekvárjai és aszalványai mind a hazai termesztői hagyományokat idéző, megbízható minőséget képviselik. A mi kedvenceink: mákolaj, máriatövismag-olaj, aszalt almaszirom és a fahéjas-gyömbéres almalekvár
2. Dér Juice 100% almalé
A legjobb dolog, ami a derecskei kertünkben termett almával és meggyel történhet. Hogy mennyire vagyunk elfogultak, döntsd el te. A frissen préselt, 100%-os Dér Juice gyümölcsleveket cukor és ízfokozók nélkül, környezettudatos módszerekkel készítjük. Az igazi ínyenceknek pedig feketeribizlivel, bergamottal, homoktövissel, gyömbérrel, céklával és őszibarackkal bolondítjuk meg. A felhasznált gyümölcsöket és zöldségeket közvetlenül szedés után feldolgozzuk, így a végeredmény nem csak finom, hanem vitaminokban gazdag is lesz – vagyis marad.
3. Derecskei Fenséges sárgabaracklekvár
„Kistermelői gazdaságunkból származó, magas gyümölcstartalmú lekvárjaink azt az érzést közvetítik, hogy a gyümölcs átlényegült a főzés során” – vallja Zsákai Ildikó és Sápi József. A derecskei házaspár manufaktúrája a befőzés hagyománya előtt tiszteleg, ahol a megunhatatlan cseresznye-, meggy- és szilvalekvár mellett piros és fekete ribizlis kreációkat is találsz. Erős versenyzők még a sima és babos zakuszka, plusz a padlizsánkrém. Ha meg tudod győzni magad, hogy csak egyet válassz, a klasszikus sárgabaracklekvárt ajánljuk.
4. Esgé csigatészta
„Ez tényleg tészta” – hangzik Sipos Gábor, az Esgé alapítójának mottója. Nehéz rácáfolni. Feleségével együtt 1997-ben vágtak bele a tésztagyártásba, és termékeik mára Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több mint 150 üzletében megvásárolhatók. A családi vállalkozás tésztái friss, kézzel felütött tojásból és Csikós lisztből, a Hajdú Gabona hungarikumként számon tartott hajdúsági lisztjéből, kézi leengedési és csomagolási technológiával készülnek több mint egy tucat – köztük kiskocka, eperlevél, taréj, csiga és kagyló – változatban. Mi csigapártiak vagyunk.
És ha ez nem lenne elég: hamarosan érkeznek az Almavirág termékei is a polcra! Hamarosan érkezünk a részletekkel – és persze finomabbnál finomabb szuvenírekkel.