Az alma ezer arca

Megosztás

Legfrissebb írások

Az alma egy rendkívül sokféleképpen felhasználható gyümölcs, ami a téli időszakban különösen egészséges a benne található számtalan vitaminnak köszönhetően. Mivel a hidegebb hónapokban van szezonja, ekkor kerülnek elő a tipikus almás receptek, akár ételekről, akár italokról van szó. De nemcsak fogyasztani lehet ezt az ezerarcú gyümölcsöt, hiszen akár dekorációs elemként is felhasználhatjuk az ünnepi készülődés során.

A hidegebb napok beköszöntével hajlamosabbak vagyunk egy kicsit lassabban haladni az életben, de ezzel nincs is semmi baj. Ilyenkor jó érzés egy kicsit lepihenni, szemlélődni és nyugodtan hátra dőlni. Az ünnepek közeledtével gyakrabban gondolunk szeretteinkre is; a velük való közös élmények, találkozások sajátos melegséget teremtenek a szívünkben, az ünnepi készülődés és a finom ételek pedig még inkább elmélyíthetik ezeket a nagyszerű pillanatokat.

Hogy egy kicsit segítsük a hangolódást, elmondjuk, hogyan tehetjük még különlegesebbé ezt a várakozással teli időszakot, legyen szó ételekről, italokról vagy éppen karácsonyi dekorációról. Ehhez ráadásul csak egy kis almára lesz szükségünk!  

EGY FALATNYI ALMA

Ha az alma és az ételek találkozásáról van szó, az igazi klasszikusnak számító almás pitét nem kell bemutatni. De ne féljünk kísérletezni újdonságokkal is! Ha egy kis finomságra vágyunk, akkor próbáljunk ki egy egyszerű és mégis kellemes ételt, az almachipset. Ehhez nincs másra szükségünk, csak néhány vékonyra felszeletelt almára és fűszerekre. Használjuk bátran a fahájat, hiszen almával kombinálva igazi téli ízt kaphatunk, de az ínyencebbek a szegfűszeg, az ánizs és a fahéj kombinációját is kipróbálhatják, viszont fontos, hogy ne felejtsünk el némi édesítőt is tenni almáinkra sütés előtt! 

A fűszerezés után tegyük a sütőbe az almákat, amíg el nem érjük az ízlésünknek megfelelő ropogós állagot, és már fogyaszthatjuk is.  
Ha a nassoláson túl egy tápláló főfogásra vágyunk, akkor az almát libamájjal is tálalhatjuk. Ezt a kombinációt éttermünkben is megkóstolhatjátok. Vendéglőnk ezen fogáson túl is számtalan almás finomsággal vár titeket! Az igazi ízkalandoroknak menünk egyik specialitását, a rozé kacsamellet ajánljuk grillezett almával és camambert-rel!

EGY IGAZI LÉLEKMELEGÍTŐ ITAL ALMÁBÓL

Az almára nemcsak uzsonnaként gondolhatunk, hanem akár italokat is készíthetünk belőle. Ha prémium minőségű, hidegen préselt eljárással készült 100%-os almalevet szeretnénk, akkor a DÉR Juice lehet a legjobb választás! Miért? Mert fáról szedett almákból készül, mely Közép-Európa egyedülálló nyitott kertjében terem Derecskén.  Ezen almalevek számos ízben elérhetőek, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.  

Akik pedig egy igazi szívmelegítő italélményre vágynak a hidegebb napokban, kísérletezzenek az alma ciderrel! Bár hazánkban a cidert egy hideg, alkoholos italként ismerik, ez valójában egy, az Egyesül Államokból származó forró, alkoholmentes almás ital. Ennek elkészítéséhez először egy sűrű almakoncentrátumot kell készítenünk, amit fahéjjal, szegfűszeggel, naranccsal és tetszőleges édesítővel ízesíthetünk. Ehhez nincs más dolgunk, mint felvágni az almát és vízzel felöntve, 3-4 órán át főzni alacsony lángon, a fűszereket már az elején beletehetjük, de közben ízlés szerint tovább is ízesíthetjük.  

DÍSZÍTSÜNK ALMÁVAL! 

Az ünnepek közeledtével előkerülnek a karácsonyi díszek is, de a vásárolt dekoráción túl, ha időnk engedi, készítsük magunk a díszeket!

Ehhez egy remek alapanyag lehet az alma is. Sütőben sütve szárítsuk ki az cikkekre vágott almát, ehhez tegyük alacsony hőfokra sütőnket, és süssük 4-5 órán át a gyümölcsöket, közben folyamatosan figyelve, hogy mikor érjük el a megfelelő száraz állapotot. Az ilyen módon szárított almával az adventi koszorúnkat is díszíthetjük. 

A gyümölcs belsejét kivágva mécsestartót is készíthetünk, amelyet meggyújtva igazi ünnepi illatáradatban lehet részünk. Ehhez óvatosan az alma tetején vágjunk egy kört, és innen haladva távolítsuk el a gyümölcs belsejét, majd helyezzünk bele egy kisebb mécsest!

Extra tipp: Az ünnepi dekoráció készítésébe vonjuk be a legkisebbeket is! Ezzel a dekorációkészítést igazi családi programmá, közös élménnyé varázsolhatjuk! 

Már ebből a néhány ötletből is jól láthatjuk, hogy milyen sokféleképpen használhatjuk fel az almát, legyen szó ízletes fogásokról, zamatos italokról vagy éppen nagy műgonddal előállított dekorációkról. Mindennek a kulcsa a kreativitás, az izgalmas kísérletezés és persze az a csodálatos ízvilág, amit mi, az Almavirág Étteremben is igyekszünk vendégeink elé varázsolni különleges ételeinkkel. A legfontosabb, hogy merjünk új dolgokat kipróbálni, kísérletezzünk bátran, ismerjük fel az alma zamatában rejlő lehetőségeket, hogy ugyanazokat az elégedett mosolyokat lássuk egy-egy finomság tálalása után, amelyeket éttermünkben mi nap mint nap tapasztalunk.  

Arról se feledkezzünk meg, hogy az ünnepek közeledtével a legfontosabb, hogy együtt legyünk szeretteinkkel, és közösen éljük át ezeket az élményeket, akár az almás finomságokról, akár a dekorációkészítésről van szó.

Szóljunk, ha kész a következő adag? 

Add meg az e-mailcímed, hogy az elsők között értesülj legújabb híreinkről, ajánlatainkról, eseményeinkről és szakértői tippjeinkről!

A feliratkozással elfogadja az Adatvédelmi irányelveinket és hozzájárul az értesítések fogadásához a vállalatunktól.

Scroll to Top