Az ezerarcú meggy: 6 meglepő dolog, amire jó lehet a nyár slágergyümölcse

Megosztás

Legfrissebb írások

Segít jobban aludni, tökéletes párost alkot a kombuchával, és masszázsolaj is készül belőle. Elsőre valószínűleg nem a meggy jut eszünkbe ezekről a tulajdonságokról, pedig a mindenki kedvenc pite alapanyaga ezekre mind remekül használható. Sőt, ennél is többre képes! Összegyűjtöttünk nektek hat kevésbé ismert felhasználási módot, hogy megmutassuk, miért van az Almavirágban egész évben meggyszezon.

1. Meggylekvár mint fűszer

Bár a meggylekvárra leggyakrabban frissen sült fánk vagy piskótatekercs társaságában gondolunk, van egy kevésbé ismert felhasználási módja is: fűszerként használhatjuk sós ételekben. Például egy kanál meggylekvár kiválóan feldobhat egy szaftos barbecue szószt, különösen sertéshúshoz vagy csirkéhez. Az édeskés és enyhén savanykás ízprofil tökéletesen harmonizál a fűszeres, gazdag húsokkal, egyedi ízkombinációt hozva létre.

2. Meggyel a szebb arcbőrért

A meggyben található antioxidánsok, mint a C-vitamin és az antocianinok, segítenek a bőröregedés lassításában – méghozzá a szabadgyökök semlegesítésével, amelyek a sejtkárosodás egyik fő okozói. A meggy rendszeres fogyasztása fokozza a kollagéntermelést is, ami feszesebb és rugalmasabb bőrt eredményez. Pár szem kimagozott meggyből és 1-2 evőkanál natúr joghurtból otthon is elkészítheted a saját nyugtató-bőrfeszesítő arcpakolásodat.

3. Meggy mint gyógyításban

A meggyben található antocianinok gyulladáscsökkentő hatásúak, így hozzájárulnak az izomfájdalmak enyhítéséhez és az ízületi gyulladások csökkentéséhez. A meggy természetes melatonint tartalmaz, ami elősegíti a nyugodt alvást. Egy pohár meggylé lefekvés előtt segíthet az alvászavarok leküzdésében. A meggy fogyasztásával tehetünk a vérnyomásunk és koleszterinszintünk csökkentéséért, így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért is.

4. Meggypárlat

A meggybort és a meggypálinkát sokan ismerik, a meggypárlat viszont kevésbé van benne a köztudatban. A érett meggyből erjesztéssel és lepárlással készülő italfajta aperitívként és digestívként, valamint koktélok alapanyagaként is kedvelt, például a Manhattan vagy a Cherry Sour koktélokban. A meggypárlat különleges aromája és gazdag ízvilága miatt a meggyes pite, a csokoládés meggytorta vagy a meggyes fagylalt készítéséhez is használják.

4. Meggyes fermentált italok

A fermentáció egy kevésbé ismert módja a meggysav felhasználásának, de rendkívül egészséges és tápláló italkülönlegességek készíthetők belőle. Egy egyszerű recept például meggyes kombucha készítése, ahol a meggy hozzáadásával a fermentáció során a kombucha egyedi, frissítő ízt kap. Számos probiotikum és jótékony baktérium található benne, amelyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és az immunrendszer erősítéséhez.

5. Meggy illóolaj

A meggy illóolaj gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre és rendkívül nyugtató hatásúak. Pár csepp meggy illóolaj hozzáadása egy forró fürdőhöz segít a stressz oldásában, masszázsolajként pedig enyhíti az izmok feszültségét. Gyakran használják bőrápolási termékekben, például krémekben és szérumokban is, hogy hidratálják és regenerálják a bőrt, valamint csökkentsék a finom ráncokat és a bőröregedés jeleit.

Szóljunk, ha kész a következő adag? 

Add meg az e-mailcímed, hogy az elsők között értesülj legújabb híreinkről, ajánlatainkról, eseményeinkről és szakértői tippjeinkről!

A feliratkozással elfogadja az Adatvédelmi irányelveinket és hozzájárul az értesítések fogadásához a vállalatunktól.

Scroll to Top